2020.12.11.


Bár közeleg az év vége, mindjárt itt van a téli szünet és vele együtt az ünnepek, karunkon továbbra is zavartalanul folyik az oktatás (illetve annak a virtuális térre adaptálódott, kényszerérett „kisöccse”, az online oktatás, amelynek előnyeiről és hátrányairól már ezen az oldalon beszámoltunk). Oktatóink fáradhatatlan munkával dolgoznak azon, hogy a járványhelyzet ellenére is mindig korszerűsítsék, emberközelivé tegyék a tudás átadásának nem egyszer nehézségekkel járó, bonyolult folyamatát. 

Ennek a folyamatnak az eredménye a nemrég megújult nemzetközi jogi és idegennyelvi modul, amely negyedéves hallgatóink számára elérhető. Jóllehet minden modulnak megvan a maga előnye, és mindegyik hozzáad valamit a résztvevő hallgató tudásához, pályaorientációjához, sikeres szakmai előrehaladásához, a nemzetközi jog, valamint az összehasonlító jog világa iránt érdeklődő, az ÖJJI értékrendjével szimpatizáló hallgatók számára úgy érezzük, ez a megfelelő választás. A modul előnyei közé sorolható, hogy a hallgatók által az első négy év során elsajátított nemzetközi jogi alapokat fejleszti, tudásukat további szakismeretekkel gyarapítja. A modul során a hallgatók idegen nyelvi szakfordítás órákon is részt vesznek, mely segítségükre lehet a későbbi nemzetközi orientációjú karrierjük építéséhez. Egy új intézeti döntés alapján az idegen nyelvű LL.M képzéseken (Investment Law LL.M, Angolszász Jogi és Szakfordító LL.M stb.) a modul több tárgya is elismertethetővé válik a későbbiekben. Ráadásul a modulos hallgatók számára tandíjfizetési kedvezmény is biztosított szakirányú továbbképzéseinken. (Azonban csak az erős nyelvismerettel rendelkezők lesznek képesek ennek a tanrendnek a hatékony abszolválására.)

Habár a rendes modulválasztásra előírt idő tanévünkben e cikk írásának időpontjában már lejárt, úgy véljük, soha nincs alkalmatlan pillanat arra, hogy a képzési lehetőségekről tájékoztassuk olvasóközönségünket. A modulon résztvevő hallgatóink így számoltak be a képzésről:

A nemzetközi jogi, idegen nyelvi modul választása azért volt hasznos számomra, mert betekintést nyerhettem a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogába, és anyanyelvi oktatóktól tanulhattam alapvető német jogi ismereteket.

Választhatóak azonban angol és francia nyelvű tárgyak így mindenki megtalálhatja a számára kedvezőt.

Szerintem a diplomaszerzés utáni elhelyezkedést megkönnyíti az, ha beszélünk idegen nyelveket, ehhez biztos segítséget tud nyújtani ez a modul.”

(Gusztos Ádám)

„Néhány ok, hogy miért válaszd a Nemzetközi jog/Idegen nyelv modult:

-specifikus tudást szerzel a nemzetközi jog és összehasonlító jog területén, mellyel színesítheted az önéletrajzod és előnyt szerezhetsz a munkaerőpiacon

-fejlődik az idegennyelvi szaknyelvi tudásod, angol, német vagy akár francia nyelven, amelyre nagy szükséged lesz munkád során 

- nem utolsó sorban érdekes és interaktív óráid lesznek a záróvizsgák előtti két félévben.

 

Evezz nemzetközi vizekre, csapj le az előnyökre és jelentkezz a Nemzetközi Jog/Idegen nyelv Modulra”

(Csábi Fanni)

Kedves Hallgatótársaim!

Amennyiben úgy érzitek, hogy javítanátok idegen nyelvi készségeiteken, illetve jogi szakszókincsre kívántok szert tenni, esetleg egy későbbi szakfordítói képzésben gondolkodtok, bátran ajánlom számotokra az általam is választott nemzetközi jog és idegen nyelvi modult, ahol angol / német / francia szakfordítást és idegen nyelvű tárgyakat is tanulhattok.

Itt a helyetek akkor is, ha hozzám hasonlóan érdekesnek találjátok a nemzetközi, illetve összehasonlító jogi jellegű tárgyakat, hiszen e területeken családias légkörben, kis létszámmal merülhettek bele egy-egy érdekes téma, kérdéskör rejtelmeibe.

A modul további hatalmas pozitívuma, hogy inkább az angolszász típusú tanítási módszert részesíti előnyben, előtérbe helyezve ezzel a rendszeres tanulás, készülés fontosságát. Ennek személyes tapasztalatom alapján vizsgaidőszakban egyértelműen megmutatkoznak előnyei, így ha ez a motívum szimpatikus, egyértelműen a nemzetközi jog és idegen nyelvi modul a legmegfelelőbb választás számotokra!”

(Csirik Csilla)

 

Intézetünk munkatársa, a modul koordinációjáért felelős Dr. Patyi Zsófia tanársegéd a következő szavakkal ecsetelte a nemzetközi jogi és idegennyelvi modul előnyeit:

„Hogy miért válaszd negyedévben a nemzetközi jogi és idegennyelvi modult?

 

  • Most született döntés arról, hogy a modult elvégzők a később kedvezményesen, bizonyos tárgyakat beszámítva kezdhetik meg a posztgraduális Investment és szakfordító képzést.
  • Modulunkban az Erasmussal és számos korábbi FK kurzussal szerzett kreditet be tudunk számítani hallgatóinknak
  • A modulképzésben résztvevők számára gyakorlatilag ingyen szakmai nyelvórákat nyújtanak a modul idegennyelvű kurzusai.
  • A nemzetközi jogi és idegennyelvi modult választóknak lehetősége nyílik arra, hogy a szakma elismert külföldi professzoraitól tanulhassanak a kurzusok során
  • Neves német és francia előadók színesítik a kurzusainkat, továbbá az angol nyelvű órákat kollégánk, Samantha Cheesman neve fémjelezi, aki oktatói tevékenységén kívül barristeri státusszal is rendelkezik.”

 

Szeretettel ajánljuk tehát hallgatóink figyelmébe ezt a képzési opciót, remélve, hogy minél többen élnek majd a lehetőséggel.