Örökké jókedvet sugároztál hallgatóként, és a telefonon keresztül is úgy tűnik, hogy ezt sikerült mindmáig megőrizni. Minek köszönhető ez?

Csak közhelyeket tudok mondani. Család, sport, és kihívásokkal teli, de élvezetes munka. Megpróbálom mindennek a jó oldalát nézni.

Híres voltál a folyamatos „pörgésről”, és arról is, hogy imádtad a szervezőmunkát.

Ez valóban így van. Most éppen nyaralunk, de ilyenkor is nehezen tudom kikapcsolni a telefont és a „kütyüket”. Jönnek is az irodából a különböző kérdések. Én a 90-es években jártam a szegedi jogi karra, és az induló német gazdasági jogi képzésnek nem csupán hallgatója, de egy kicsit a szervezője is voltam. Segítettük a munkátokat, és a potsdamiakkal rengeteget leveleztünk, mire a képzés formája kialakult.

Emlékszem azokra az időkre, és arra is, hogy az elsők között vetted át a két intézmény közös oklevelét. Ma már LL.M diplomát kapnak a hallgatók, de téged az a „Zeugnis” is messzire vitt. Nem csak átvitt értelemben, mert ha jól tudom, már külföldön élsz és dolgozol.

Valóban. Egy nemzetközi ügyvédi irodában, a Noerr-nél dolgozom 2006 óta, és mivel jelenleg a család Németországban él, immár harmadik éve ingázom Düsseldorf és Budapest között. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a két helyen otthon vagyok a munkámban is. Az képzés végén szerzett oklevél pedig sokat jelentett számomra, és természetesen nem az elnevezése számított. A tartalom akkor is gazdag volt, német professzorok tanítottak minket is 2 éven át. Az ott szerzett tudásnak a mai napig hasznát veszem.

Mi lett a szakterületed?

Korábban ingatlan ügyekre specializálódtam, de a családalapítás és a költözés miatt 6 éve olyan területre váltottam, ami jobban végezhető „távolról”, azaz nem igényel folyamatos budapesti jelenlétet. Ennek köszönhetően ma már elsősorban az adatvédelem a szakterületem, amit nagyon szeretek. Igazi kihívást jelent az új szabályozás időszakában, amikor sok vállalatnak segíthetünk a GDPR rendszerük kialakításában.

Korábban mesélted, hogy a Mercedes gyár Magyarországra hozatalánál is bábáskodtál ügyvédként.

Igen, és nagyon büszke voltam erre a feladatra, amelyben a projekt kezdetétől fogva a budapesti iroda egyik vezető ügyvédjeként vehettem részt. Jó elutazni a kecskeméti gyár mellett, mert egy ügyvédnek ritkán adatik meg, hogy a munkája ilyen formában „tárgyiasuljon”.

Mi az, amit szerinted a szegedi-potsdami közös képzésnek köszönhetsz?

Elsősorban a magabiztos német szaknyelvi ismeretet, ami a munkámhoz elengedhetetlen. Jóllehet rengeteget kell angolul tárgyalnom, de a német jogi és jogi szaknyelvi ismeretek nélkül nem boldogulnék.

Jó nyaralást kívánok, és ígérem, hogy legközelebb majd munkaidőben zavarunk.

A szegedi jogi karnak szívesen állok a rendelkezésére.

 

Az interjút készítette: Badó Attila egyetemi tanár