Hírek

2018. szeptember 22-én, öt éve elhunyt Nagy Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója. Tamás kutatási területe a jog és irodalom irányzata volt, kutatói energiáit alapvetően e két világ összefonódásának feltérképezésére fordította. Munkássága úttörő volt, és elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy ez a Magyarországon kevéssé ismert jogbölcseleti áramlat meghonosodjon. Jelen emlékkonferenciával tisztelegni kívánunk Tamás emléke és életműve előtt.

Bővebben ...

Egy éves kitartó munkájuk eredményeképpen 2023. július 6-án vette át a német jogi képzés bizonyítványát 11 hallgató. A végzetteket Prof. Dr. Badó Attila Intézetvezető, Dr. Almási Ibolya a német képzések koordinátora, német részről pedig Prof. Dr. Uwe Hellmann büntetőjogász és az SZTE díszdoktora köszöntötte a jeles esemény alkalmából. A 11 frissen végzett hallgatóval immáron több, mint ötszáz főre tehető azok száma, akik 1998 óta a német jogi képzést, ill. 2008 óta a Német jogi és szakfordítói szakjogász/ szaktanácsadó képzést sikeresen elvégezték.

A német nyelvű képzések Intézetünk legrégebbi programjai, de idén a képzések tantervét a piaci igényekre tekintettel modernizáltuk, hiszen célunk, hogy olyan piacképes tudást nyújtsunk a hallgatóinknak, ami itthon és az EU más országaiban, intézményeiben is keresett.

A képzésekre várjuk a jelentkezőket!

- Német jogi képzés 2 félév nappali képzés

- Német jogi és szakfordítói szakjogász szakirányú továbbképzés LL.M. 4 félév levelező képzés

- Német jogi és szakfordítói szaktanácsadó szakirányú továbbképzés 4 félév levelező képzés

A német képzésekkel kapcsolatban Dr. Almási Ibolya mesteroktatótól kérhetnek tájékoztatást az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


2023.06.20.


Angolul, németül tudó jogászok, más diplomások figyelmébe!

Jogi diplomával LL.M cím, egyéb társadalomtudományok területén megszerzett diplomával szaktanácsadó végzettség szerezhető!

Bővebben ...

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciának Győr városa adott otthont idén április elején. Intézetünk kis létszámban, de 100 %-os elismertséggel szerepelt, ugyanis két hallgató képviselte egységünket, egy versenyzői és egy opponensi pozícióban, mindkettőjük kiváló eredményt hozott haza. Budea Cintia joghallgató “Szabad lesz, Bíró Úr? Avagy a laikus bíráskodás jogelméleti/jogszociológiai kérdései” című dolgozatáért a Jog- és Állambölcseleti tagozatban különdíjban részesült, Auer Bence András joghallgató pedig opponensként vett részt az eseményen, ahol a Legjobb Opponens elismerést nyerte el. Tapasztalatokról, megélésről kérdeztük őket.

Bővebben ...

2023. március 7-én tartott Filmklub keretében a Belvárosi Moziban gyűltünk össze oktatók és hallgatók, abból a célból, hogy megnézzük A vád című francia filmet, és a látottakról véleményt formálva, a jog lehetőségeit és a felmerülő jogi problémákat vizsgálva beszélgessünk. Örömmel fogadtuk mind az oktatói mind a hallgatói érdeklődést, hiszen a film által bemutatott téma talán éppen az egyik leggyakrabban előforduló kérdéskör gyakorlataink során, és a viták eredménye többnyire abba az irányba konvergál, hogy a jog sok esetben nem tud általános és elegendő megoldás lenni, inkább a megelőzés és az edukáció lenne a leghatékonyabb társadalmi reakció.

Bővebben ...

Diplomaosztó a német nyelvű jogi képzéseken

2022.szeptember 10.

Bővebben ...


2022.06.13


Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet a COVID miatti járványintézkedések feloldásával felkészül a szinte kizárólagos személyes jelenléti oktatásra. Így a 2021/2022. tanév 2. félévben (néhány kivételtől eltekintve) teljesen visszaállt a személyes jelenléti oktatásra.

Bővebben ...