2021.03.22.


Mint arról nemrégiben hírt adtunk, lezajlott a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán az idei első államvizsga, mely a választható tárgyakkal kezdődött. A Jogbölcselet tárgyat 95 hallgató választotta. A COVID-járvány miatt a vizsgának teljesen online formában kellett történnie, így az oktatók a Klebelsberg Könyvtár helyiségeiben vizsgáztattak, míg a hallgatók otthonról kommunikáltak a Skype segítségével. Az esemény jelentősége annál is nagyobb, mivel így rengeteg tapasztalatot tudunk megosztani más szervezeti egységek záróvizsgáztató kollégáival.

A záróvizsgák sikeres abszolválása után tehát újabb jogász-generáció szabadul be hamarosan a „nagyvilágba” Intézetünk és a Kar egyéb oktatóinak aktív közreműködésével. Reményeink szerint a most végzős joghallgatók mindannyian sikeresen veszik majd fel a harcot korunk és az új technológiák jelentette kihívásokkal. Megkértük a Jogbölcselet záróvizsgán részt vevő oktatókat, vizsgáztatókat, hogy osszák meg velünk véleményeiket, gondolataikat, javaslataikat. Az alábbi észrevételek születtek:

Szauter Hilda ny. osztályvezető: "Élmény volt az online államvizsgáztatás, mert ügyesek és felkészültek voltak a hallgatók, újra találkozhattam új és már ismert oktatókkal, és nagy élmény volt a profi szervezés is! Köszönöm."

Lacsán István címzetes egyetemi docens: "Meglepett, hogy viszonylag sokan választották a jogbölcseletet. Azért én kíváncsi volnék a tárgyválasztás motivációjára!"

Molnár András adjunktus: "Meglepően eredményes ülést tudhattunk magunk mögött Lacsán tanár úrral, mert minden vizsgázó "megjelent" és eredményesen le is vizsgázott. A jövőbeli versenyzőket is csak erre tudjuk bátorítani, talán mondhatjuk, a teljes Intézet nevében: megpróbálni mindig érdemesebb."

Patyi Zsófia tanársegéd: "Megtisztelő érzés, hogy immáron harmadik alkalommal lehetek tagja a Jogbölcselet záróvizsga-bizottságnak, idén talán még emlékezetesebbé tette ezt a két napot az online jelenlét, amelynek kereteit a TIK profi, erre kialakított termei biztosították. Az érzéseim vegyesek, hiszen többen nem jelentek meg, illetve több olyan vizsgázó is akadt, aki 5 év jogászképzésben való részvételt követően sem tudott beszélni a jogi oktatás dilemmáiról. (Persze mindenkinek a saját területe a legfontosabb, és az is lehet, hogy a vizsgadrukk blokkolta ezeket a hallgatókat, de úgy gondolom, ez egy olyan tantárgy, amelynek egyes kérdéseit figyelem, tapasztalat és logika mentén is meg lehet válaszolni. Ezért is biztatnék mindenkit, hogy ne pánikoljon és ne gondoljon nyakatekert dolgokra a tételt megpillantva, csak kapcsolja hozzá ismereteit, tapasztalatait, és törekedjen a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolgok legérthetőbb közlésére.) A megjelent vizsgázók között szerencsére szép számmal akadtak olyanok, akik széleskörű és alapos tudásukkal, higgadt és logikus gondolkodásukkal meggyőzték a bizottságot arról, hogy a Jogbölcseletet meg lehet érteni, meg lehet tanulni, és az államvizsgát nem csak hogy túl lehet élni, de jeles felelettel lehet zárni."

Nagy Zsolt docens: "Rendkívül érdekes volt, ugyanakkor ez esetben igen gördülékenynek tűnt, és igazából nem maradt el a perszonális-kontakt vizsgák időintervallumától. Természetesen a kommunikációs faktor valamennyire korlátozott volt, hiszen a nonverbális aspektusok nem mindig jelenhettek meg."