2020.03.30.


Kedves Hallgatóink!

A 2020. március 11-én kihirdetett országos veszélyhelyzet kapcsán, ahogy erről már minden hallgató értesült, a Szegedi Tudományegyetemen 2020. március 23-tól rendkívüli online oktatásra állt át.

Az online oktatás mind a hallgatók, mind az oktatók számára kihívást jelent, ezért kérjük hallgatóinkat, hogy az oktatókkal szorosan együttműködve igyekezzenek követni az online oktatásra és számonkérésre vonatkozó intézkedéseket, előírásokat.

A rendkívüli online oktatási rendben történő vizsgáztatásról, illetve a kurzusok teljesítéséről összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót, amelyeket érdemes már most figyelembe venni és a vizsgaidőszakot ezek szerint tervezni.

  1. A kurzusok egy részét beadandó dolgozattal lehet majd teljesíteni az oktató által előírt módon.
  2. Az írásbeli számonkérések elsődleges eszköze a CooSpace rendszer „Vizsgateszt” eszköze. Amennyiben indokolt (pl. a hallgatók személyazonosságának ellenőrzése érdekében) előírható, hogy a hallgatók a vizsgateszt kitöltése alatt valamilyen videokonferencia alkalmazáson keresztül képi kapcsolatban legyenek az oktatóval. A fenti módon nem megvalósítható számonkérések a vészhelyzet lezárultával tarthatók meg, annak időpontjától függően rendkívüli vizsgaidőszak vagy rendkívüli vizsgakurzus formájában.
  3. A szóbeli számonkérések elsősorban szintén a CooSpace rendszeren keresztül fognak lezajlani, de alkalmazható lesz más videokonferencia-alkalmazás is (pl. Microsoft Teams, Zoom.us). A szóbeli számonkérés során az oktató kérheti a hallgatótól a videokapcsolat fenntartását a felkészülési időszak alatt, valamint azt is előírhatja, hogy ezalatt a hallgató a képernyőjét „ossza meg” (azaz a videokapcsolat során az látható legyen). A szóbeli számonkérés során a vizsga eredményét még a videokapcsolat során közölni kell a hallgatóval, továbbá rögzíteni kell a Neptun rendszerben. Ettől akkor lehet eltérni, ha a vizsgát több személy előtt teszik le, és arról jegyzőkönyv készül.
  4. Gyakorlati vizsgák esetén, amennyiben a számonkérés-ellenőrzés és az értékelés megvalósulhat online módon, úgy alkalmazhatók a szóbeli (esetleg írásbeli) vizsgák esetén az előbbiekben leírtak. Az online módon nem megvalósítható gyakorlati vizsgák a vészhelyzet lezárultával tarthatók meg, annak időpontjától függően rendkívüli vizsgaidőszak vagy rendkívüli vizsgakurzus formájában.

Az online vizsgáztatás menetéről központi értesítést is fog kapni minden hallgató.

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és reményteli bizakodást kívánunk az elkövetkező időszakra!

SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet munkatársai