2020.02.09.


Az előadás megtartására a Centre for Intellectual Property Policy &  Management (CIPPM) és annak vezetője, Maurizio Borghi, kérte fel Mezei Pétert. A CIPPM minden tavasszal három előadást szervez "Spring Lecture Series" cím alatt.

Az idei sorozatot Mezei Péter nyithatta meg. Márciusban Noam Shemtov (Queen Mary), áprilisban pedig Richard Arnold bíró tart még előadást.

A több mint hatvan fős közönség előtt tartott előadásban az "AI-pesszimista" véleményének adott hangot Mezei Péter. Meglátása szerint, eltekintve azoktól az esetektől, amikor a mesterséges intelligencia eszköz az azt kreatívan használó ember kezében, az MI által generált tartalmakra nézve nem keletkezhet szerzői jogvédelem. Ezt azzal az originalista állásponttal indokolta Mezei Péter, hogy a szerzői jog törvényi alapjai (filozófiája), a szerző személye, az eredetiség követelménye, a személyhez fűződő jogok olyan alaptételek, amelyek megkerülhetetlenek és nem módosíthatók, ha szerzői jogról beszélünk. Másrészt ha már ezeket az akadályokat nem tudja az MI - paradigmaváltás nélkül - megugrani, akkor semmi értelme más elemek mentén (jogosult kérdése, munkaviszonyban létrehozott mű, védelmi idő stb.) olyan verbális gimnasztikát folytatni, amelynek révén a szerzői jogvédelem talán mégis kiterjeszthető az "emergent works"-re. Számos alternatív ötlet ismert, amelyek a fentitől eltérő álláspontot képviselnek. Így például Japánban "nem emberközpontú IP rezsimben"  gondolkodnak, az amerikaiak - tisztelet a kivételnek - kitágítanák a "munkaviszonyban létrehozott mű" határait, illetve elmosnák a szerző és az eredetiség követelményét. Az európaiak rendre a kapcsolódó jogok/sui generis vonalon gondolkodnak.

Bournemouth - a kiváló egyetemén kívül - számos más okból is fontos és izgalmas helyszín. Itt temették el (a Szent Péter templom temetőjében) a Frankenstein írónőjét, Mary Shelley-t; kiváló tengerpartjának is köszönhetően pedig emberek tömegét vonzza ide minden nyáron. Csak egy példát hozva: 30 évig ide járt nyaralni J.R.R. Tolkien a családjával.