2019.11.13.


“Essünk neki és még jobban szedjük szét!”: ezzel a tudományos munkára ösztönző mondattal ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe H. Szilágyi István a Kelemen Lászlóval közösen megalkotott, szociálpszichológiai kutatásukat bemutató kötetet, amely a "Miként vélekedünk a jogról?" címet viseli.

 

 

2019. november 13-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Dékáni Tanácstermében Miként vélekedünk a jogról? Kerekasztal-beszélgetésre került sor, az eseményen Intézetünk több kollégája is részt vett. H. Szilágyi István és Kelemen László beszámolt a jogtudat-kutatások legfrissebb eredményeiről, beszéltek a frissen megjelent kötetről és a lehetséges kutatási irányokról.
A könyvbemutatót ünnepélyesen megnyitotta Fekete Balázs, az MTA TK JTI Tudományos Főmunkatársa, a kerekasztal-beszélgetést intézetünk vezetője, Badó Attila egyetemi tanár koordinálta.

 

Az állampolgárok jogtudatát, attitűdjét vizsgáló kötet a 2010-es országos adatokat hasonlítja össze a 2018-ban felvett adatokkal. A kötet elemző és összehasonlító fejezeteket is tartalmaz, de nagy része lehetőség: feldolgozásra váró adatbank, amely országos, reprezentatív kutatás eredménye, igazi kincsesbánya a kutatók számára. “A laikusoknak érdekesség, a tudományos szakmának lehetőség, és a további együttműködés alapja.” - ahogy H. Szilágyi István fogalmazott. Kelemen László szerint a kötet “Megfelelő, objektív alap, hogy a magyar állampolgárok hogyan ítélik meg a jogrendszert, az intézményeket.”

 

A beszélgetésen szó esett a kutatás eredményeivel igazolt passzív, nemcselekvésre épülő jogi kultúránkról, a Google elemzések létjogosultságáról, a longitudinális vizsgálatok relevanciájáról is, valamint további érdekességeket villantottak fel a szerzők az állampolgárok intézményi bizalmát és az igazszágszolgáltatásba vetett bizalmát illetően.

 

 

 

A könyv elérhető az alábbi linken:

 

https://hvgorac.hu/Mikent_velekedunk_a_jogrol