2021.09.15.


Elstartolt a tanév, az első héten megtartott szemináriumok keretein belül megjelöltük hallgatóinknak a kötelező irodalmakat, és kértük, hogy a folyamatos tanulás jegyében kezdjék el beszerezni, feldolgozni az anyagot, azonban a második órán még mindig kevés hallgatónak volt csak tankönyve. A probléma hátterében információ-, készlethiány, vagy a kiszállítás akadozása állt, most mindenre megoldást találtunk, továbbá összegyűjtöttük az elérhetőségeket a gyors és gördülékeny beszerzés érdekében. 

De először a könyvekről röviden.


A jogrendszerek világa szemináriumon két könyvet használnak hallgatóink: 

 

Badó Attila (szerk.): A jogrendszerek világa. Jogi alapismeretek. Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Szeged, 2020. 

 

Badó Attila: Ártatlanok vagy bűnösök. Az Egyesült Államok Esküdtszékeinek vitatott döntései. Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Szeged, 2021.

 

Az első, szerkesztett kötet szerzői Badó Attila, Bartha Ildikó, Bencze Mátyás, Bóka János, Lacsán István, Mezei Péter, Molnár András, Nagy Zsolt és Paksy Máté, erre azért is fontos felhívni a figyelmet, hogy a hallgatók a kötet részleteinek idézésekor vegyék figyelembe, hogy az adott fejezetnek ki a szerzője. A kurzus alapjául szolgáló, a szóbeli vizsgához szükséges tudásanyag teljes mértékben elsajátítható a kötetből, azonban a szemináriumi teljesítés (prezentáció, tanulmány) további forrásokat, szakirodalmat követel, amelynek felkutatása és rendszerezése a gyakorlatvezetői mentorálás mellett már a hallgató önálló feladata lesz. Felmerült a hallgatói kérdés, hogy A jogrendszerek világa c. kötet korábbi kiadása megfelelő-e a kurzus teljesítéséhez: mint a cím is mutatja, a 2020-as kiadás kiegészült egy jogi alapismeretek anyaggal, amely a korábbi kiadásokban nem szerepel, így azok csak a tananyag egy részéhez lesznek elegendőek, de a kurzus teljesítéséhez nem szerepel bennük minden ismeret.

A kurzus másik kötelező irodalma az Ártatlanok vagy bűnösök c. kötet, amelyből a hallgatók több jogesetet is “színpadra visznek”, de legalábbis a szeminárium keretein belül feldolgozzák és előadják a vitatott döntéseket olyan ügyekben, mint O.J. Simpson felmentése, vagy Louise Woodward, “a bébisintér” esete.

 

A Jogszociológia szeminárium teljesítéséhez egy kötelező szakirodalmat jelölt meg Intézetünk:

 

Badó Attila (szerk.): Jogszociológiai alapismeretek. Pro Talentis Universitatis Alapítvány. Szeged, 2020.

 

A kötet szerzői Badó Attila, Bencze Mátyás, Feleky Gábor, Halász Edina, Lőrinczi János, Nagy Erzsébet, Nagy Zsolt és Patyi Zsófia. A Molnár András adjunktus által lektorált kötet teljes egészében lefedi a Jogszociológia kurzus szóbeli vizsgájához szükséges anyagot, azonban a további teljesítések, úgy mint prezentáció és tanulmányírás, további kutatómunkát és forrásokat igényelnek.

 

A könyvek a múlt héten megérkeztek a Bocskai épületbe, az ép testben ép lélek jegyében Intézetünk munkatársai kitörő lelkesedéssel rakodták a könyveket, Harkai István adjunktus úr itt még csak az első körnél járt.

A könyvek beszerzésére tehát az alábbi helyeken van lehetőség: 

 

A Jogi Információs Kabinetben, a Bocskai utcai épület (Bocskai utca 10-12.) alagsorában, amelynek nyitvatartási ideje: 

Hétfőtől Csütörtökig 13.00-15.00 

Pénteken 10.00-12.00

A kabinetben bankkártyát és készpénzt is elfogadnak.



Azon hallgatók, akik az internetes rendelések megszállottjai (vagy fizikailag nem tartózkodnak a városban) a Pro Talentis Universitatis Alapítvány webshopjából rendelhetik meg házhozszállítással kérve, vagy előre fizetést követően, előre egyeztetett időpontban a Junior Akadémián átvehetőek a megvásárolt tételek.

A webshop az alábbi linken érhető el:

https://protalentisuni.shopstart.hu/

 

A Junior Akadémia elérhetőségei a megvásárolt könyvek átvételéhez itt találhatóak:

Cím: 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 35.

Telefonszám: 62/544-696

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebook: szegedjuniorakademia/

Instagram: sztejuniorakademia/

 

Kívánunk mindenkinek eredményes tankönyv-beszerzést, majd eredményes felkészülést az új félév megmérettetéseire, bízunk benne, hogy a kötelezőn túl érdekességekkel is tudnak szolgálni tankönyveink minden érdeklődő, minden hallgató számára!