2021.07.13.


Véget ért a tanév, a nyár közepén járunk, és előttünk van még a nyári fesztiválszezon legjava. Mivel több, mint 5 millió ember kapott oltást Magyarországon a koronavírus ellen, most már nincs akadálya a zenés-táncos kulturális rendezvényeknek. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül olyan fesztiválokat gyűjtöttünk össze, amelyek elsősorban az egyetemi hallgatóknak szólnak.

A nyári fesztiválok a fiataloknak nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy közelebbről megismerjék leendő egyetemi városukat. A zenei koncertek mellett egyéb kulturális programot is nyújtanak (színház, beszélgetések, foglalkozások, képzések), illetve sok szervezetnek, intézménynek és vállalatnak biztosítanak lehetőséget a megjelenésre.

A Campus Fesztivál Debrecen egyik legnagyobb kulturális eseménye. Négy teljes értékű nap (július 21-25.), két nagy színpad és számtalan programhelyszín vár a legjobb hazai fellépőkkel és színes kulturális programmal!

A Művészetek Völgyét, a legismertebb és legnagyobb hazai művészeti fesztivált, július 23. és augusztus 1. között fogják megszervezni a szokásos három Balaton-felvidéki faluban.

Szintén a Balaton-felvidéken, idén is vár a nyugalom fesztiválja a Káli-medencében - augusztus 4-7. között 9 településen minden adott lesz a kulturált szórakozáshoz. A KŐFESZT rendezvénysorozata a Káli-medence több településére kiterjed irodalmi műsorral, koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek a fesztiválon. Az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

Hangot adunk a tehetségnek” címmel mutatja be tehetséggondozó programjait és közösségi életét, valamint rendez izgalmas közéleti beszélgetéseket és színes könnyűzenei koncerteket a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Az MCC Feszt augusztus 5–7. között lesz Esztergomban.

A Fishing on Orfű egy könnyűzenei fesztivál, amelynek a Pécstől 15 km-re található Orfű ad otthont immáron 13 éve. Idén augusztus 24. és 28. között kerül megrendezésre.

Természetesen ebből a listából nem maradhat ki Szeged ifjúsági fesztiválja sem. A SZIN idén augusztus 25-29-én fogja szokásos módon zárni a hazai nyári fesztiválok sorát, felpezsdítve a várost a nyári szünet végén.

Szerencsére a tavalyi évvel ellentétben a 2021-es nyár bővelkedik a legkülönbözőbb kulturális eseményekben, így ebben a cikkben lehetetlenség lett volna az összes rendezvényről szót ejteni. Az alábbi linken elérhető oldalt ajánljuk azoknak, akik jobban szeretnének elmélyedni az idei nyár programlehetőségeiben: https://www.programturizmus.hu/kategoria-fesztival.html?f=10&fs=dc&f-cat=&f-loc=&f-from=2021-06-01&f-to=2021-08-31