2021.07.05.


Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet a COVID-járvány miatt a 2020/2021. tanév 2. félévben teljesen átállt az online oktatásra. Figyelemmel a szabályok változásaira, elsősorban a szinkron online forma preferálása történik, azonban szükség esetén (például levelezős hallgatók esetében) az aszinkron jelleg is szerepet játszik. Azonban fel kell ismét készülni a hagyományos, kontakt formában történő oktatásra, ezért az intézet mindent megtesz a megfelelő színvonalú képzés 2021/2022-es tanévben történő folytatására.

2021. június 22-én az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet három PhD hallgatója is letette a komplex vizsgát: Paku Dorottya, Paizs Melinda Adrienn, Asli Alkis. Mindhárman jeles eredménnyel abszolválták a vizsgát és prezentálták eddigi kutatásaikat.

Prof. Dr. Pokol Béla alkotmánybíró, a Szegedi Tudományegyetem Jogbölcseleti és Jogszociológiai Tanszékének volt oktatójának és vezetőjének 70. születésnapja alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika épületében 2021. június 21-én születésnapi köszöntőre került sor, mely alkalmon az Összehasonlító és Jogelméleti Intézet képviseletében részt vett Nagy Zsolt egyetemi docens és Molnár András egyetemi adjunktus.

A köszöntőn átadásra került a születésnapi emlékkönyv átadása, melynek címe Philosophus Trium Scienciarum. (Századvég Kiadó. Budapest. 2021.) A tanulmánykötetben az intézet több tagja is tanulmányokat publikált.

A köszöntő keretében Pokol Béla legújabb angol nyelvű kötetének bemutatására is sor került, melynek címe „Juristocracy” (Századvég Kiadó. Politikai Iskola Alapítvány. 2021. május 18. Budapest.). Köszöntőt mondott Stumpf István volt alkotmánybíró, kormánybiztos. Koltay András rektor. A köszöntőt követően a szerzővel és ünnepelttel, munkásságáról, illetve legújabb könyvéről Tóth J. Zoltán beszélgetett. A beszélgetés során több kérdés körvonalazódott: Pokol Béla munkásságának általános bemutatása; az általa alapított – akkoriban abszolút nóvumnak tekinthető - Jogelméleti Szemle Internetes folyóirat kezdetei és sikerei; továbbá jelenlegi kutatásai. Az ünnepség jelentőségét mutatja, hogy az ország szinte mindegyik egyetemének jogi kara képviseltette magát.

Legújabb könyvének témája a már több éve folytatott kutatómunkájának – akár mérföldkő jelentőségűnek is mondható – összefoglaló eredménye. A kutatás nemcsak aktuális, „up-to-date”, de széles létszférák befolyásolásának kérdésével foglalkozik, ami, szükségképpen interdiszciplináris jellegű, így érinti a jog világán túl a szociológia, politológia, jogszociológia, államelmélet tudományterületeit is. Ugyanis ha megnézzük az utóbbi évtizedekben megvalósuló globális demokratizálódási folyamatokat, a választójog kiszélesítését, a részvételi lehetőségek egy nagyobb körű biztosítását, megfigyelhető egy ellentétes tendencia is: az úgynevezett „jurisztokrácia” megjelenése, mely jelenség épp a választói akarat figyelmen kívül hagyásának trendjét valósítja meg. Az említett jelenség egyik ikonikus mutatója, hogy a politikai (akár pártpolitikai) küzdelmek a törvényhozó testületektől áthelyeződnek a bírói tárgyalótermekbe, s ez a perlési politizáláson keresztül valósul meg. Ennek egyik következménye, hogy a politikai, társadalmat befolyásoló döntések nem a hagyományos politikai szférában történnek, hanem a jog burkán belül a bírói döntésekben realizálódnak. Ezt a témát - a tudományos objektivitás igényével és a nemzetközi szakirodalom alapos feldolgozásával - járja körül a mű, s mivel a hazai feldolgozás még meglehetősen kezdeti stádiumban van, ezért a munka mindenképpen hiánypótló és gondolatébresztő jellegű.

 

Csupán néhány felvétel az eseményről:

 

 

További felvételek és információk megtalálhatóak a következő Internetes címen:

 

https://www.uni-nke.hu/hirek/2021/06/22/70-evesen-is-lenduletben-pokol-belat-koszontottek