2021.06.01.


Lassan beköszönt a nyár, amely reményeink szerint az eddigi „vízözön” helyett magával hozza végre a jó időt, a lazaság és szabadság érzését is. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy az ókori rómaiaknál  - egyes értelmezések szerint - május az idősebbek (maiores), június a fiatalok (iuniores) hónapja volt. Erre való tekintettel megkértünk néhány, a fiatalabb korcsoportba tartozó (30 év alatti vagy körüli, de nyilván ez a szempont szubjektív) Intézeti kollégát, hogy ossza meg velünk e félévi tudományos tevékenységét, terveit. Az alábbiakban olvasható válaszokat adták.

Baranyi Emese, PhD hallgató:

Ebben a félévben részt vettem előadóként és szekcióvezetőként is a Third Annual IRSI IDSA Szeged Conference on International Affairs február 19-én. Az előadásom témája ezúttal nem tartozott kifejezetten a disszertációm témájához (Az iszlám házassági jog alkalmazása Európában): Muslims in Latin America. Korábban, az egyetemi éveim alatt és utána is a fő érdeklődési területem Latin-Amerika volt, ahol több alkalommal is hosszabb időt töltöttem el, ezért szerettem volna magam is bepillantást nyerni a latin-amerikai muszlim közösségekbe.

Tavaszra készültem el az online kérdőívemmel, amelyet élesítettem is. A kérdőívet a Magyarországon élő muszlimok számára készítettem. Olyan kérdésekre keresem a választ, hogy Magyarországon milyen szerepet tölt be az iszlám szerinti házasságkötés, milyen feltételekkel köthet valaki Magyarországon az iszlám szerint házasságot, kötnek-e a felek polgári házasságot is, mekkora a mértéke és jelentősége a mahrnak (az iszlám kultúrában a mahr azt a pénzösszeget vagy bármilyen értékes vagyontárgyat jelöli, melyet a vőlegénynek a menyasszony számára ki kell fizetnie), mennyire gyakoriak a válások a magyarországi muszlim közösségekben, illetve jellemzően melyik fél kezdeményezi a válást. A kérdőívet a hazai közösség nagyságához képest egész sokan kitöltötték már. Nyáron fogom elemezni a válaszokat.

Hamarosan befejezem az "Islam in Hungary - Marriage habits of Muslims living in Hungary" című tanulmányomat, amelyben a bevezetésként bemutatom a Magyarország és az iszlám kapcsolatát a történelem során, illetve a magyarországi muszlim vezetőkkel folytatott interjúim alapján betekintést nyújtok a hazai muszlimok házasságkötési szokásaiba.

Dr. Patyi Zsófia, tanársegéd:

A Law & Society Association májusi konferenciájára készültem, a Comparative Legal Education in Extraordinary Times szekcióban, Constitutional Values – an Empirical Research Into the Legal Knowledge, Preference and Values of Law Students címmel. Egyébként a hallgatókra fókuszálok, a szemináriumok utózöngéire, a remek esszékre, amiket most nyáron fogunk átnézni, kié lesz alkalmas publikálásra. Illetve közben a szeptemberi félévre is készülök, hogy színesebb es interaktívabb óráim legyenek :) az eddigieket pedig leginkább az jellemezte, hogy a hallgatói kérésekre kérdésekre reagáltam, segítettem őket az esszéírásban a meglátásaimmal, hogy miben kell meg fejlődjenek.

Dr. Molnár András, adjunktus:

Május 1-2-án előadtam egy Monsters 2nd Global Inclusive Interdisciplinary Conference című nemzetközi konferencián Reading/Studying Lovecraft as an Act of Moral Coming-of-Age; Lovecraft’s Legacy in Moral Realism címmel. Ebben az előadásomban arról értekeztem, hogy miközben elég jól kitárgyalt téma, hogy Lovecraft elbeszélései erkölcsi kérdéseket is feszegetnek, amelyek rendszerint tükrözik a szerző személyes nézőpontját, ezek mellett a szövegek metaetikai dilemmákat is felvetnek, vagyis magának az erkölcsnek a mibenlétére reflektálnak, és az emberi nézőpont abszolút jellegének megkérdőjelezésével az erkölcs alapkérdéseire való tudatos reflexióra hívják fel az olvasót.

Dr. Ormándi Kristóf, PhD hallgató:

E sorok írója jelenleg egy, a buddhista Tibet jogrendszerét bemutató könyv recenzióján dolgozik Az Arany Iga, avagy a misztikus tibeti jogrendszer. Könyvismertető Rebecca French The Golden Yoke: The Legal Cosmology of Buddhist Tibet c. művéhez címmel. Ez a téma nem tartozik a disszertációm témájához, de egyrészt a személyes érdeklődési körömbe tartozik, másrészt fontosnak látom, hogy az összehasonlító jog „asztalára” is letegyek valamit. Emellett a disszertációm írásán is fáradozom, melynek munkacíme Jog, mítosz és erkölcs az új vallási mozgalmak berkeiben. Terveim szerint ennek meghatározó részét képviselik majd a mélyinterjúk, az egyik fő kutatási irány a jogtudat-kutatások eddigi elért eredményeit a vallási kisebbségek által adott válaszokkal, eredményekkel összevetni, és a hasonlóságokat illetőleg a különbségeket kívánom kontrasztolni.  Ezenkívül nemsoká megjelenik egy, a múlt félévben tartott konferenciához kapcsolódó tanulmányom a trnavai Szt. Cirill és Metód Egyetem Társadalomtudományi Karának (FSV UCM) gondozásában is.

Paizs Melinda Adrienn, PhD hallgató:

Ebben a félévben megjelent egy, a disszertációm témájában írt tanulmányom Pro Bono, társadalmi felelősségvállalás, vagy önkéntes munka?- a jogi segítségről címmel a Comparative Law Working Papers (Volume 5. No. 2. 2021.) hallgatói különszámában. Ezzel párhuzamosan a disszertációmon is dolgozom, melynek témája a pro bono ügyvédi tevékenység, valamint a CONTOC (Churches Online in Times of Corona) kutatás magyarországi mintáját elemzem Prof. Dr. Máté-Tóth Andrással.