2021.05.05.


Kedves Hallgatók!

Közeleg ismét a záróvizsga-időszak, lassan a szorgalmi időszak alatt megszerzett jegyek is körvonalazódnak. Remélem, az alábbi összefoglalóval egy kicsit tudunk Nektek segíteni, mert akár hiszitek, akár nem, minden oktatónak az a vágya, hogy a hallgatók sikeresek tudják teljesíteni a vizsgáikat. 

Személyes tanácsaim a vizsgaidőszakra:

  • Fontos, hogy okosan tervezd meg a vizsgáid idejét! Lehetőleg a vizsgaidőszak elejére tervezd azokat a vizsgákat, amiktől különösen tartasz. Így egyrészt, hagysz magadnak lehetőséget esetleges ismétlésre és újratervezésre, másrészt szerintem a nehéz dolgokon mindig jobb gyorsan túllenni, és utána fellélegezni.  Ahol csak lehet, a vizsgák között hagyj magadnak min. 2-3 nap felkészülési időt, ideális esetben pedig akár 1 pihenőnapot is a vizsga után. Hidd el, egy rövid, fél-egy napos kikapcsolódás csodákat tehet, új erőre kaphatsz a feltöltődéstől, ill. a sikeres vizsga után akár meg is jutalmazhatod magad valami olyasmi apró élménnyel, ami változatosságot is hoz ebbe az időszakba. 

Amik nem igazán hatékony tanulási módszerek: 

  • Tapasztalatom szerint, nem túl hatékony az a módszer, hogy csak olvasod folyamatosan a több száz oldalas könyvet, jegyzetet. Hamarosan azon fogod kapni magad, hogy minden eddiginél is korábban képes vagy elaludni. 
  • Az sem vezet sok eredményre, ha a jegyzetben minden fontos infót valami nagyon rikító színnel kiemelsz. Ezzel csak azt lehet elérni, hogy az egész jegyzet/könyv világítani fog, nem vagy sokkal előrébb. 
  • Fontos néha kis szünetet tartani, de az semmiképpen ne Facebook-ozás, vagy számítógépes játék legyen, mert észre sem fogod venni, mennyire elszalad így a tanulásra szánt értékes időd. 

Ezek beválhatnak nálad is:

  • Próbálj meg egyfajta menetrendet készíteni a tanuláshoz! Például a délelőtt folyamán iktass be 2 óra tanulást, utána kis szünet, séta, majd ebéd. Délután tervezz be 4 óra hatékony tanulást, és ha úgy érzed, hogy jól haladtál, jutalmazd meg magad este egy kis plusz programmal, legyen akár az egy fagyizás, vagy rövid, 1-2 órás találkozó (max. mérsékelt alkoholfogyasztással) a haverokkal. Pacsirta típusú embereknél ez az időbeosztás persze fordítva hatékonyabb. 
  • Fontos, hogy legyen egy saját, csendes élettered, ahova el tudsz vonulni tanulni. Tudasd a körülötted lévő családtagokkal/lakótársakkal, hogy lehetőleg ne zavarjanak, mert nyugalomra van szükséged a koncentráláshoz. (Az sem árt, ha rend van a kuckódban, ha esetleg ez is fontos a komfortérzetedhez…) 
  • Ha már van egy nyugodt kis tanulósarkod, akkor viszont segíthet, ha a jegyzetet hangosan olvasod fel magadnak. Így az olvasás mellett, a hallással is rögzül az információ, ill. kisebb a valószínűsége, hogy ráborulsz a könyvre/laptopra. 
  • Egy-egy fejezet, lecke után nekem bevált az a módszer, hogy 1 vagy 2 mondatban megpróbálom összefoglalni, hogy miről szólt az a rész. Ha ezt le is írod, akár ezek újraolvasása is elegendő lehet a legutolsó ismétlésnél, vagy közvetlenül vizsga előtt; emlékeztetőnek remekül működik. 
  • Hatékony tud még lenni, ha egy tananyagot vagy annak részét valakinek elmagyarázod, hogy miről is szólt. Ha nem találsz erre önként jelentkezőt, akár a kutyának is magyarázhatsz, ez a tréning úgy is hatni fog, ő meg csak értékelni fogja, hogy a gazdi vele foglalkozik! 
  • Ne felejts el szükség esetén enni, inni, aludni vagy zuhanyozni! Ezek hiányát előbb-utóbb meg fogod érezni… 

Fontos időpontok a vizsgaidőszakkal kapcsolatban:

  • A vizsgák megtekintése már lehetséges (ennek segítségével tudsz hatékonyan előre tervezni). 
  • Vizsgára jelentkezés: május 12. 6:00-tól a vizsgaidőszak végéig
  • Vizsgaidőszak: május 25. – július 3. 
  • UV-időszak: július 5. – 10.  

Felhívnám még a figyelmeteket arra is, hogy a vizsgaidőszak után júl. 5-17-ig tudjátok az oktatónak jelezni, ha esetleg egy jegy rögzítése elmaradt volna. Ezt még minden gond nélkül tudják az oktatók bevinni, utána viszont a Neptun-ban lezárul a mostani félévetek. A jegyrögzítések ellenőrzése nem csak jogotok, hanem igazából kötelességetek is. Higgyétek el, az oktatók is számtalan alkalommal igyekeznek a rögzítéseket ellenőrizni, de ők is hibázhatnak, ezt engedjük meg nekik is. 

Sikeres vizsgaidőszakot kívánunk mindenkinek!

ÖJJI