2021.04.21.


Két éves szervezést követően 2021. április 19-20-án sor került az ötödik Workshop on Intellectual Property Rights in Szeged (WIPS) című rendezvényre. 

A járványhelyzetre tekintettel a eseményre az online térben került sor, ami azonban - épp ezért - kimagasló számú látogatót vonzott. A két nap alatt több mint 150 résztvevő csatlakozott be meghallgatni a hat panel valamelyikét vagy épp a teljes programot. A rendezvény hat paneljében közel negyven előadó szerepelt. A rendezvényt Dr. Mezei Péter, Intézetünk docense nyitotta meg. Az esemény első keynote előadását az Európai Unió Bíróságának Első Főtanácsnoka, Maciej Szpunar tartotta, méghozzá az EUB tavaly meghozott Tom Kabinet döntéséről. A második kulcselőadó a Nottinghami Egyetem professzora Estelle Derclaye volt, aki empirikus kutatásának eredményeivel ismertette meg a közönséget. Ebben bemutatta, hogy az elmúlt két évtized szerzői jogi előzetes döntései tekintetében milyen arányban és módon követte a EUB a főtanácsnoki indítványok tartalmát.

 

A hat panel keretében különösen az Európai Unió szellemi tulajdonvédelmi szabályainak és gyakorlatának fejlődési irányairól, a mesterséges intelligencia és más feltörekvő technológiák kihívásairól, a platformok felelősségi rendszerének alakulásáról hallgathattunk színes előadásokat. A programnak ugyancsak része volt egy dedikált "junior track", ahol frissen végzett vagy a disszertációjuk megvédése előtt álló PhD hallgatók ismertethették értékes kutatási eredményeiket.

 

A rendezvény szervezésében az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézetének oktatói és PhD hallgatói mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Danube University of Krems kollégái vettek részt.

 

Bízunk abban, hogy hasonlóan sikeres módon szervezhetjük meg, ezúttal már élőben a 6. WIPS-et is 2022 tavaszán.

 

A rendezvényről készült bővebb beszámolók elolvashatók a Copy21 blog oldalán (az első napról lásd itt; a második napról lásd itt).