2021.03.30.


Intézetünk PhD hallgatója, Baranyi Emese Zsuzsanna egy online kérdőívet állított össze magyar és Magyarországon élő muszlimok számára.

Emese az európai, így többek között a Magyarországon élő muszlimok házasságkötéssel kapcsolatos szokásairól folytat kutatást és írja a disszertációját. A kérdőív segítségével például olyan kérdésekre keresi a választ, hogy Magyarországon milyen szerepet tölt be az iszlám szerinti házasságkötés, milyen feltételekkel köthet valaki Magyarországon az iszlám szerint házasságot, kötnek-e a felek polgári házasságot is, mekkora a mértéke és jelentősége a mahrnak (az iszlám kultúrában a mahr azt a pénzösszeget vagy bármilyen értékes vagyontárgyat jelöli, melyet a vőlegénynek a menyasszony számára ki kell fizetnie), mennyire gyakoriak a válások a magyarországi muszlim közösségekben, illetve jellemzően melyik fél kezdeményezi a válást.

A kérdőív arra is kitér, hogy az iszlám hívei Magyarországon ütköznek-e akadályokba a vallási előírások betartásakor, illetve tapasztalnak-e hátrányos megkülönböztetést a vallásuk miatt.

Az iszlám jog, a saría családjogi, házasságkötést érintő szabályai a mai napig fontos szerepet töltenek be az iszlám vallású társadalmakban. A saría szerint létrejött házasság egy szerződéses viszony, amelyből konkrét jogok és kötelességek származnak. A nő nevében sok esetben a gyámja (vali) jár el, a férfi saját magát képviseli. A menyasszony egyébként saját maga dönthet, hogy kivel szeretne házasságot kötni, vagyis a nő hozzájárulása is ugyanannyira szükséges a házasságkötéshez, mint a férfié. Az érvényes iszlám házassági szerződés egyik elengedhetetlen eleme a mahr mértékének meghatározása. A mahrt a vőlegény vagy a vőlegény apja, illetve családja adja a menyasszonynak a házasságkötés alkalmából kötelező jelleggel. A katolikus házasság felbonthatatlan kötelékével szemben az iszlám jog engedélyezi a válást, bár nem kívánatos cselekedettnek tekinti. A válásnak az iszlám jog szerint több módja is van az alapján, hogy a férj vagy a feleség kezdeményezi azt.

A kérdőív 10 perc alatt kitölthető, és a kutatás sikerességének szempontjából fontos, hogy minél többen válaszoljanak a kérdésekre. Ezért, kedves Olvasó, kérünk, hogy oszd meg a kérdőívet a Magyarországon elő muszlim ismerőseiddel. A kérdőív kétnyelvű, magyar és angol nyelven készült, így olyanok is könnyedén ki tudják tölteni, akik nem beszélnek magyarul. A kérdőív az alábbi linken érhető el:

https://forms.gle/4AZt5p2vX1oNPB3p8