2021.02.15.


Bár a tél, a zord idő, az online oktatás, és az a tény, hogy a félév első, álmosító heteiben tartunk, együtt igazi „uborkaszezont” eredményezhet, vannak köztünk, akik a napokban is tágítják a számunkra elérhető tudás kereteit.

  1. február 12-én Mezei Péternek, az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet docensének lehetősége nyílik arra, hogy a Nirma Egyetem szervezésében, az egyetem szokásos, egész február havi oktatási hónapja keretében a mesterséges intelligencia és a szerzői jog témakörében előadást tartson. A Nirma Egyetem programja több mint három tucat különböző előadás egész hónapon keresztül történő meghallgatására ad lehetőséget indiai, illetve nemzetközi hallgatók részére. Ebben a programban Mezei Péter mellett egyébként karunkról Pongó Tamás is szerepet kapott. Intézetünk docensének programja keretében Mezei Péter az említett szerzői jogi és mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási kérdéseiről fog beszámolni, ahol beszélgetőpartnere az indiai Igazságügyi Minisztérium államtitkára lesz.

A Nirma Egyetem jogi karának dékánja, Prof. Dr. Purvi Pokhariyal az oktatási hónapot nyitó beszédében kifejtette, hogy a Nemzetközi Oktatási Hónap (amely 2021-ben a Celebration of Law, Life and Diversity, azaz a Jog, az élet és a sokféleség ünneplése címet kapta) egy olyan tudásmegosztó platformként fog szolgálni, ahol olyan előadók kapnak szerepet, akik bebizonyították szaktudásukat az élet különböző területein, úgy mint az igazságszolgáltatás, diplomácia, közjog, klinikai jogi oktatás és gyakorlat, stb. A programban több mint 70 előadó fog megszólalni a világ különböző pontjairól – USA, Peru, Bosznia, Magyarország, Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Svédország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland, Horvátország, Oroszország, Banglades, Olaszország, Kanada, Dél-Afrika, Románia – és elismert indiai professzorok is tiszteletüket teszik az eseményen. Az egyetem szándéka, hogy a hallgatóik betekintést nyerjenek a nemzetközi életpályába, annak előnyeivel és nehézségeivel együtt. Prof. Stephen G. Barnes, a Nirma Egyetem tiszteletbeli globális professzora szerint ha elhagyjuk a komfortzónánkat és más utakat választunk önmagunk kifejezésére, az egy holisztikus és egységesebb személyiség kifejlődéséhez vezet. Azt is kiemelte, hogy sok hallgatót látott már, aki rohamos léptekben kezdett el fejlődni azáltal, hogy részt vett cserediák-programokban.