2021.01.26.


A SZTE Állam és Jogtudományi Kara 2021-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A potsdami, az újvidéki és a szegedi egyetem közös pályázatot nyújt be egy tudományos konferencia együttes megszervezésére.

A centenárium alkalmából több programsorozat is megemlékezik a neves ünnepről, amelynek során kortörténeti emlékek is felelevenítésre kerülnek. A történelmi kitekintés mellett azonban a jelen kapja a fontosabb szerepet. A jelenkori események közül is kiemelkedik az az együttműködési megállapodás, amelyet 2017-ben a potsdami, az újvidéki és a szegedi egyetem kötött. Ennek a megállapodásnak köszönhetően 2020 szeptemberétől már úgy indult el a több évtizede működő német jogi képzés, hogy magyar hallgatók mellett öt szerb állampolgárságú hallgató is részt vesz a programban. Az egyetemek jogi karai abban is megegyeztek, hogy közösen pályáznak egy jelentős, tudományos esemény együttes megszervezésére. 

 Miután Újvidék, "Európa kulturális fővárosaként" a pandémia miatt csak 2022-ben rendezi meg a címmel járó eseménysorozatot, ezért a három egyetemi karnak is módosítania kellett a már régóta tervezett közös tudományos konferencia időpontját. Szerencsés módon az Újvidéken,” Frieden und Recht” címmel neves potsdami, újvidéki és szegedi előadók részvételével tartandó konferencia az SZTE Állam és Jogtudományi Kar 100 éves fennállását ünneplő rendezvénysorozat egyik állomását is jelentheti majd, ha 2022 júniusában megvalósul. A konferencia megrendezéséről szóló szándéknyilatkozatot a partner egyetemek jogi kari dékánjai (Prof. Dr. Görög Márta, Prof. Dr. Christian Bickenbach és Prof. Dr. Branislav Ristivojević) január közepén írták alá.

Bízunk abban, hogy a járványügyi helyzet javulása lehetővé teszi a színvonalas programsorozat megvalósulását.