2020.11.16.


Intézetünk habilitált egyetemi docense, Heka László kapta meg az idén az Emerik Pavić díjat, amely az előző naptári évben a Vajdaságban vagy a Vajdaságról, illetve a vajdasági származású szerzők tollából horvát nyelven megjelent legjobb könyv szerzőjét illeti meg.

A díj névadója Budai Pavich Imre (Buda 1716 – Buda 1780), a horvát irodalom, tudomány és publicisztika 18. századi központi alakja. A díjat a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) alapította 2012-ben, és az idén kilencedik alkalommal osztották ki. A 19. Horvát Könyv – Balint Vujkov Napja alkalmából rendezett ünnepségen, Szabadkán 2020. október 9-én formálisan adták át a díjat, mert a mostani járványügyi helyzet miatt a díjazott csak levélben tudta megköszönni a kitüntetést. A levelet a szép számban megjelent közönség előtt olvasták fel. 

A három tagú zsűri a 2019-ben megjelent 44 kötet közül a „Horvát-magyar kiegyezés a történelmi személyek fényében“ (Hrvatsko-ugarska nagodba u svjetlu povijesnih osoba: u povodu njezine 150. obljetnice. Subotica, 2019) című monográfiát ítélte a legjobb alkotásnak. A nevezett mű a horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulója alkalmából jelent meg, és az országgyűlési irományok mellett foglalkozik a magyar-horvát állami közösség néhány kiemelkedő alakjával és családjával is – mint például a Zrínyi, Garai, Grassalkovich családok, valamint Zrednai Vitéz János, Almási Rudich József, Bogovich Imre, Mazsuranics János, Khuen-Héderváry Károly, Antunovics János és Szucsics Mátyás Pál –, akik fontos szerepet töltöttek be a közös alkotmány- és jogtörténetben.